Middagspai

Pai er en rett som tradisjonelt sett lages med både egg, melk og ost. Men prøv Veganerens middagspai, og du skjønner fort at det ikke er nødvendig.

Cathrine bak bloggen Veganeren.com vet å diske opp med nydelige retter, og denne paien er intet unntak. Edit: Orginaloppskrift kommer fra Maris blogg Vegetarbloggen.com. Hun har lagd miniquicher, eller cupquiches om du vil (fantastisk ord!).  Jeg ser for meg de blir en slager på tapasbordet! Jeg lagde min pai med bunn fra Maizenna lat? jeg? og istedet for facon stekte jeg soppen i en blanding av liquid smoke og soyasaus. Jeg har servert paien til altetende besteforeldre tidligere, og denne gangen ble den med samboeren på jobbens sommeravslutning. Konklusjon: Denne paien er godkjent av både pensjonister og IT-konsulenter.

Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om noen av ingrediensene i denne paien, som mange kanskje ikke er kjent med, men som har blitt uunnværlige på mitt kjøkken.

Førstemann ut er Liquid Smoke, et flytende røykekstrakt. Dette er magiske greier: Noen dråper gir en kjempegod, røyket smak. Jeg bruker som regel Liquid Smoke til å lage facon (vegansk versjon av bacon, oppskrift kommer), eller til å sette en god smak på stekt sopp: Bland 2 ss soyasaus med 1 -2 ts Liquid Smoke og ha dette i panna mot slutten av steketiden. Liquid Smoke kjøper du på enkelte importbutikker eller store dagligvareforretninger for omtrent en femtilapp.

Næringsgjær er en underlig, men genial, matvare. Det er ikke levende gjær, så ikke la deg lure av navnet: Man kan ikke bruke dette til å heve bakst med. Det man derimot kan bruke det til er å sette en nydelig, osteaktig smak på mat. Bruk det i pai, tofu-omelett, sauser, burgere, strø det over gryteretter osv. Mulighetene er uendelige. Jeg har også lest at det egner seg godt over popcorn, men det har jeg enda til gode å prøve selv. Kanskje det blir lørdagskosen i morgen? Næringsgjær, eller nutritional yeast som det heter på engelsk, kommer i form av gule flak, eller oppmalt til gult pulver. Jeg kjøper disse flakene på iHerb til 54kr, og det selges også i helsekostbutikker, da gjerne under det svenske navnet bjästflingor. Næringsgjær er kjent for sitt høye innhold av b-vitaminer, så sunt er det også. Varmer man opp næringsgjær vil derimot noe av næringsstoffene forsvinne, men smaken forblir heldigvis den samme.

Tahini er en masse laget av malte sesamfrø, og finnes både i lys variant (av avskallede frø) og mørk variant (av frø med skall). Tahini er en tradisjonell ingrediens i hummus, det kan brukes i sauser og gryteretter og noen bruker det som pålegg. Jeg har bare prøvd mørk tahini som er forholdsvis bitter på smak, og av den grunn bruker jeg den stort sett bare i hummus og andre retter hvor smaken ikke blir så fremtredende. Lys tahini skal være mildere på smak så det skal jeg kjøpe neste gang, kanskje blir det mitt nye favorittpålegg? Kjøpes på matbutikker med godt utvalg eller på importbutikker. Pris er jeg usikker på, men jeg tipper det er ganske overkommelig, i allefall på importbutikker.

Sort salt skrev jeg så vidt om i innlegget Tofu Scramble. Det er et salt som opprinnelig kommer fra India og Pakistan, og som med sine svovelforbindelser gir en lukt og smak som minner veldig om kokt egg. Nå lukter jo ikke kokt egg særlig godt, men det gjør seg i retter som dette. Sort salt er egentlig ikke sort på farge når det er oppmalt, men heller mer grålig/rosa. Jeg kjøper sort salt på Kinsarvik: 30kr for 100 gram.

Å bli veganer vekket til live matlagings-gener jeg ikke visste jeg hadde, og nå er noe av det morsomste jeg vet å eksperimentere med nye råvarer og ingredienser på kjøkkenet. Om-nom, kos deg med pai!

Reklame

  1. Adele

    Denne paien er fantastisk god! Jeg burde egneltig lage den hele tiden, men så er jeg den eneste i husstanden som liker pai, så da blir jeg sittende å spise den alene. Ikke at det er så ille, men 😛 For ordens skyld så er det egentlig Mari sin oppskrift. Rett skal være rett 😛

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s