Kjøkkenfavoritter, del to.
Fire nye kjøkkenfavoritter. Denne gangen er det noen uunnværlige tørrvarer som står for tur.
– Til venstre på tallerkenen har vi TVP. TVP høres kanskje ut som noe veldig avansert, men det står for textured vegetable protein og er ganske enkelt en kjøtterstatning lagd av soyamel. TVP finnes i flere varianter, blant annet granulat og biter. Konsistensmessig synes jeg helt klart granulat er best, derfor er det det jeg tar for meg her. TVP er som sagt en tørrvare og må bløtlegges før bruk. Jeg gjør det veldig enkelt: Skal jeg for eksempel ha 400g soyafarse til taco veier jeg opp 200g TVP granulat og heller over varmt vann til vekta når 400g. Så er det bare å røre, la det stå noen minutter og steke sammen med tacokrydder. TVP er rikt på fullverdig protein og det er veldig rimelig om man bestiller det på iHerb.com (ca. 20kr for 280g tørrvare). TVP granulat/soyafarse er veldig allsidig og kan brukes der man tidligere ville brukt kjøttdeig.
– Øverst har vi quinoa, et lite, men genialt frø. Quinoa uttales «kinoa» og finnes i både lys, sort og rød variant. Quinoa er en god kilde til fullverdig protein, omega 3, jern, kalsium, magnesium og fiber – en matvare man godt kan spise mye av med andre ord. Når du tilbreder quinoa bør frøene først skylles i dørslag for å unngå at de får en bitter smak, deretter kokes de med dobbel mengde vann til vannet er absorbert (ca. 20min). Quinoa er glutenfritt, har en mild smak og er veldig allsidig. Det passer for eksempel utmerket å bruke istedet for ris, i supper og gryter eller i vegetarburgere. En av mine favoritter nå om dagen er quinoagrøt, oppskrift på det kommer om ikke lenge. Quinoa kjøpes på helsekost heller her på iHerb.
– Det gule til høyre på tallerkenen er næringsgjær. Dette er ikke levende gjær som kan brukes til å heve en deig, men det er inaktiv gjær som brukes som smakstilsetning i retter hvor man vil ha en fyldig, osteaktig smak. På engelsk kalles det nutritional yeast og på svensk kalles det bjästflingor. Næringsgjær løser seg lett opp i både kald og varm mat, og jeg bruker det i alt fra sauser og supper til vegetarburgere og pålegg, kjempegodt! Kjøpes i helsekost eller her på iHerb.
– Nederst har vi enda en type frø, nemlig chiafrø. Chiafrø er kjent for sitt høye innhold av omega-3, proteiner, kalsium og kostfiber, og for sine slimdannende egenskaper. Det høres kanskje ikke så delikat ut, men på samme måte som linfrø, vil chiafrø som kommer i kontakt med væske svelle opp og danne en hinne rundt seg. Dette gjør at kroppens opptak av karbohydrater går langsommere og at metthetsfølelsen varer lenge. Chiafrø er supre å bruke i bakst, smoothies, supper, og frokostblanding eller i chiagrøt. Uansett bruksområde: la gjerne frøene få litt tid til å trekke til seg væske, å tygge harde chiafrø er ikke godt synes jeg. Chiafrø er også å få tak i på helsekost eller på iHerb.
Aner ikke hvordan jeg klarte å overleve uten næringsgjær før! Er så godt i saus og drysset over en snadder god salat 🙂