Husmannskost

_MG_9897

Tradisjonell husmannskost på utradisjonelt vis, nemlig vegansk.

Kjøttkaker i brun saus, kokte poteter og tyttebærsyltetøy. Selve definisjonen på husmannskost, og kanskje det siste folk flest ser for seg at veganere spiser. Men bytt ut kjøtt med soyaprotein og kumelk med plantemelk, og du har et minst like velsmakende alternativ. Her er oppskrift på veganske middagskaker og nydelig soppsaus, nok til fire porsjoner.

Middagskaker, ca 9 stk:
150g tørr TVP
2 dl havregryn
3,5 dl kokende vann
2 små ss kikertmel (eller annet mel)
3 store ss næringsgjær
2 ss soyasaus
2 ss nøytral olje
1 ts liquid smoke
1 ss paprikapulver
1/2 ts røkt paprikapulver
En klype chillipulver
Ca 3 ts salt + litt pepper

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Rør så inn kokende vann, liquid smoke og olje, og kna til du har en fast, litt klissete deig. La deigen stå i ti minutter og form så små «snøballer» av deigen som du presser til flate middagskaker. Det kan være lurt å prøvesteke en kake først: Henger den ikke sammen har du litt mer mel i deigen, og smaker den for lite har du i mer krydder. Mine ble perfekte på første forsøk!

Under kategorien ‘Kjøkkenfavoritter‘ kan du lese mer om noen av råvarene brukt i denne oppskriften.

Soppsaus:
3 dl soyamelk (usøtet)
1 ss nøytral olje
1 ss soyasaus
1 ss sennep
1,5 ss løkpulver
1 ss maizenna rørt ut i litt kaldt vann
3 champignon
Noen dråper sitronsaft
Salt og pepper
Noen dråper sukkerkulør

Start med å grovhakke soppen og steke den gylden i litt olje. Deretter har du soyamelk, olje, soyasaus og sennep i en kjele og koker opp. La sausen småkoke på lav varme mens du har i maizennablandingen, løkpulver og sukkerkulør. Sukkerkulør er kun for fargens del, så den kan du sløyfe om du vil. Bruk visp og rør til maizennaen begynner å tykne sausen. Smak så til med salt, pepper og sitronsaft, ha i den stekte soppen og sausen er klar til servering.

Server det hele med tradisjonelt tilbehør som kokt potet, dampede grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Meget godt, om jeg får si det selv 😉 (Det er selvfølgelig obligatorisk med knuste poteter og minst dobbelt så mye saus, det bare tar seg ikke så godt ut på bilder).

Advertisements

3 comments

  1. Tilbaketråkk: Ukemeny: Uke 18, 2013 | Vegetarbloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s