Lapskaus

IMG_3026_1

God, gammeldags, hjemmelaget lapskaus. Her er det husmorpoeng å score!

Lapskaus er best når den ikke kommer fra boks. Til fire porsjoner behøver du:

4 store poteter
4 medium gulrøtter
1 gul løk
1/2 brokkoli
1/4 purre
1 blokk fast tofu (ca. 250g) + 1ss soyasaus og 1ts liquid smoke

7 dl vann + en terning grønnsaksbuljong

salt og pepper
kjørvel (2 ts)
dill (1 ss)
løkpulver (1 ss)
edikk (2 ss)
kaldpresset rapsolje (2 ss)

Kok opp vannet og rør ut buljongjen i vannet. Skyll (og eventuelt skrell) grønnsakene og del de så i terninger/grove biter. Bruk ca 4 dl av buljongvannet til å koke potet, gulrot og brokkoli i. Mens grønnsakene koker deler du tofublokken i skiver, presser ut litt av vannet og deler de så i terninger. Stek tofuterningene i litt olje på middels varme til de er lett gyldne. Mot slutten av steketiden tilsetter du soyasaus og liquid smoke, og når tofuterningene er ferdigstekte har du i løken og lar det hele steke i noen minutter, til løken er blank. Når grønnsakene er møre har du i purren og smaker til med salt, pepper, løkpulver, kjørvel, dill, edikk og olje (mine ca. mål står i parantes, men prøv deg frem). Du kan selvfølgelig bruke de krydderene/urtene du liker best, men salt, pepper, edikk og olje bør være med. For litt mer farge kan du ha i to – tre never grønne, frosne erter.

Ha tofuterninger og løk over i kjelen, rør om og la det hele stå slik at smakene får satt seg. Denne lapskausen kan gjerne lages fra morgenen av og serves på ettermiddagen eller dagen etter. Noe av kraften vil trekke inn i grønnsakene når lapskausen får stå litt. Ta vare på de resterende 3 dl med buljongvann og spe i litt før oppvarming/servering hvis du synes lapskausen blir for tykk. Servér med flatbrød og solbærsaft for en tur tilbake til barndommen 🙂

Reklame

  1. Karin N. J.

    Nam! Denne var kjempegod! Jeg fant ikke kjørvel, så byttet det ut med en liten bunt fersk bladpersille, og det funka bra 🙂 Tusen takk for en utrolig inspirerende blogg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s